Minden, amit tudnod kell, ha ikreket vársz!

Dupla gyerek-dupla öröm!!!!!!

1-4 hét

Eljön a tervezett terhesség előtti utolsó havi ciklus ideje. Leendő babánk, ill. saját egészségünk érdekében célszerű előrelátónak lenni. Mostantól viselkedjünk terhesként. Ha eddig még nem szedtél magzatvédő vitaminokat, most mindenképpen ajánlott elkezdeni.
Kerüld az alkoholfogyasztást, dohányzást (beleértve a passzív dohányzást is), röntgensugarakat.
Gyógyszerszedés esetén feltétlenül konzultálj kezelőorvosoddal annak terhességre gyakorolt hatásáról.
Kerüld afertőző beteg kisgyerekeket is (Rubeola, bárányhimlő)

A terhesség átlagosan 40 hétig, 280 napig tart. Maga a terhesség az utolsó menstruáció első napjától kezdődik, a „baba” élete viszont csak a megtermékenyülés pillanatától, ami az utolsó menstruáció első napjától számítva a 14. napon történik. Ez a Neagele-féle számítás és a világon mindenhol ezt használják.

A méhnyálkahártya megvastagodik, kialakulnak a peteérés feltételei. Sok nő peteéréskor egyoldali fájdalmat érezhet. Nagyon fontos a család (felmenők) kórtörténetének a tanulmányozása. A terhességi és szülési komplikációk 75%-a behatárolható, megelőzhető ez által.

A megtermékenyített petesejt beágyazódásakor előfordulhat ún. beágyazódási pecsételő vérzés, nem kell aggódni miatta! A szervezet immunosupresant proteint állít elő ezalatt, melyet korai terhességi faktornak is hívnak. Ez akadályozza meg a petesejt kilökődését.

Babák:

Megtörténik a beágyazódás ezen a héten! Miután a sperma és a petesejt találkozott a petevezetékben, megkezdődik a 7-10 napos út lefelé a méhbe. A sejtosztódás azonnal megkezdődik és folytatódik a leszállás ideje alatt is. Amint a sejt beágyazódik blasztocitának hívjuk, ennek átmérője kb. 0,1-0,2 mm.
Ha a megtermékenyített petesejt kettéosztódik, egypetéjű ikerterhesség alakul


A tested próbálja kitalálni, hogy mi is történik vele. A vizeleten alapuló terhességi teszt ekkorra már pozitív lesz. Ez a terhességi hormonok (HCG) jelenlétét mutatja ki.
A terhességi hormon egyébként a 4. héttől kezdve elég gyors ütemben kezd el termelődni, s a 8-10. héten éri el legmagasabb szintjét, azután elkezd csökkenni. Ez így normális, viszont ha nagyon gyorsan kezd zuhanni a szint, az vetélésre utal.

A HCG szintjéből állapítják meg azt is, hogy hány magzat fejlődik benned, mivel ikrek esetében jóval több HCG-t termel a szervezeted.
És szinte kötelező velejárója a hányinger is. A 4-7. hét között jelentkezik és a 12. hét után már el szokott múlni, de sok példa akad arra is, hogy egészen a 20. hétig eltart.Pszichiáterek, pszichológusok szerint lelki okai vannak, szülész és kutató orvosok szerint a HCG és a progeszteron hormonok növekedése, illetve a pajzsmirigyhormon elválasztását serkentő hormon csökkenése okozza. Bármi is okozza, gyakori velejárója a terhességnek.
Napi háromszor egy B6 vitamin szedésével vagy homepátiás szerekkel (pl. Boirontól a Cocculine) azért csökkenthető a rosszulléted.

Valószínűleg fáradtabbnak érzed magad, gyakrabban pisilsz, a hangulatod hullámzóvá válik, miközben melled érzékenyebb, keményebb lesz a megszokottnál.

Ha eddig nem kerülted a szennyezett környezetet, ideje erre is odafigyelned! A baba fejlődése szempontjából az első trimeszter a legfontosabb. Továbbra is mellőzd az alkohol és drogfogyasztást, kerüld a cigarettafüstöt, valamint csökkentsd a koffein bevitelt! Kérdés esetén fordulj kezelőorvosodhoz!

Babák:

Már az ultrahang is kimutatja a terhességet, mely során láthatók a petezsákok. Ebben kezdenek kialakulni a szikhólyagok, mely tulajdonképpen a kisbabák lesznek.
A sejtrendszernek van egy nagy gömbölyű és egy vékony, farokszerű vége. A testük a hátuk felől kezd kifejlődni, és elöl illeszkedik össze, mint egy begombolt kabát. A szeder egyik vége ágas-bogas csövecskék rendszerévé kezd válni, ebből lesz a méhlepény.

5. hét

Kismama:

Az ötödik hét kissé unalmas lehet. A tünetek az előző hetihez hasonlatosak. Sportmelltartóban való alvás segíthet elviselni a mell érzékenységét.
A megnövekedett hormonszint miatt egyes kismamák fejfájást is tapasztalhatnak.
Már az otthoni tesztek is kimutatják a terhességet, célszerű reggeli első vizeletből nézni!
Van akinél egyáltalán nem jelentkeznek ezek a tünetek, simán átvészelik a terhesség elejét hányás és szétszórtság nélkül. Ez is teljen normális. Ne pánikolj, ha nincsenek jelentősebb terhességi jeleid, viszont keresed fel az orvosod, ha a meglévők hirtelen elmúlnak!

Babák:


Ettől a héttől kezdve már embrióknak hívják a kis lényeket a pocakodban! A szívük elkezd dobogni ezen a héten! Hihetetlen mennyi minden történik ilyen kevés idő alatt. A hüvely ultrahang általában már kimutatja a szikhólyagokat. Az embriók feje, teste és farka jól elkülöníthető. A kicsik ettől kezdve embriók! Átlagosan 1,5-2,5mm hosszúak.
A végleges csíralemezek kialakulása után egy lényeges fejlődési mozzanat az idegrendszer telepének elkülönülése az ektodermától. Az ún. velőlemez az embriók elülső végén már eleve szélesebb, ebből fog kifejlődni az agyuk.
Előfordulhat, hogy csak a 10 hét környékén látható az ultrahangon, hogy ketten (többen) vannak.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 40
Heti: 195
Havi: 1 049
Össz.: 147 625

Látogatottság növelés
Oldal: Hétről hétre 1.-8. hét
Minden, amit tudnod kell, ha ikreket vársz! - © 2008 - 2018 - ikerterhesseg.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: terhesség hétről hétre ikrekkel - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »